Lahana Nasıl Yetiştirilir ? Lahana Ekim, Dikim, Bakım ve Yetiştiriciliği

24-01-2022 12:35
Lahana Nasıl Yetiştirilir ? Lahana Ekim, Dikim, Bakım ve Yetiştiriciliği

Lahana Yetiştirme Rehberi 

Çoğu lahana yetiştiricisi, kapalı ve korumalı alanlardan (fidanlık) lahana tohumu ekerek yetiştiriciliğe başlar. Ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Sonra fideler, yabancı otlardan arınmış, verimli ve iyi sürülmüş bir alana dikilirler. Fidelerin dikimi sıra üzerinde olur, böylece bitkiler arasında uygun mesafe ve havalandırma sağlanır. Çoğu durumda, damlama sulama ve fertigasyon uygulanır (sulama sistemine enjekte edilen ve suda çözünen gübreler ile gübreleme). Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır. Hasat elle veya mekanik olarak yapılabilir. 

Lahananın Toprak İstekleri (Toprak Koşulları)

Lahana, organik madde açısından zengin, drenajı iyi olan topraklarda yetişen bir bitkidir. Aynı zamanda güneşli bir yere de ihtiyaç vardır. Tohumların ekim veya genç fidelerin dikim işlemi yapılmadan önce uygun bir toprak hazırlığının yapılması şarttır. Tecrübeli çiftçiler, dikim veya ekim işleminden önce toprağı sürmenin ve organik gübre veya yanmış gübre ile gübreleme uygulamanın faydalı olduğunu belirtmişlerdir. Çoğunlukla lahana, pH değeri 6 ila 6,8 arasında değişen verimli toprakları tercih eder. Sürekli gelişen bitkilere sahip olmanın ve kaliteli verim elde etmenin en yaygın yolu toprağı sürekli nemli tutmaktır. 

 

Yetiştiriciler ekim işleminden önce toprak analizi yapmalıdırlar. Rasyonel bir tarla hazırlığı planı oluşturmak için yerel ve lisanslı bir tarım uzmanına danışmanız önerilir.

Lahananın Su İstekleri 

Çoğunlukla, damlama sulama ve fertigasyon uygulanır (sulama sistemine enjekte edilen ve suda çözünen gübreler ile gübreleme). 

Lahananın, yaprak üretmesi için yeterli miktarda suya ihtiyacı vardır. Toprağın nemli olması ama ıslak olmaması önemlidir. Bitkiler aşırı suya dayanıklı değildir, dolayısıyla aşırı sulama yapmamaya dikkat etmeliyiz. Lahananın, düzgün gelişmesi, sağlam baş oluşturması ve yüksek kalitede yaprak üretmesi için düzenli olarak sulama yapmak gerekir. Alanda lahana yetiştirirken, yağmurlama veya damlama sulama sistemleri kullanabiliriz. Toprağı sürekli nemli tutmak için çiftçiler zemine ince bir malç katmanı düzenleyebilirler (yerel lisanslı ziraat mühendisine danışın). 

Lahananın Dikim Mesafeleri. Sağlıklı lahana bitkileri nasıl yetiştirilir?

Lahana dona dayanıklı bir bitki olmasına rağmen, ilkbahar donlarından ciddi şekilde ve olumsuz yönde etkilenebilir. Zarar görmüş bitkiler gelişmemiş başlar, düşük kaliteli yapraklar ve genellikle düşük kalitede ve miktarda ürün verecektirler. Ne zaman hasat etmek istediğimize bağlı olarak, uygun zamanda lahana tohumları ekmeye odaklanmalıyız. Çiftçiler ilkbahar ortası gibi ilk yaz lahanasını ekerler. Daha sonra, ilkbahar sonlarında sonbahar-kış çeşitlerini ekerler. Son olarak, bahar lahanası yazın son günlerinde ekilir ve çiftçiler ikinci yıl hasat ederler. 

Lahana tohumlarımızı, ilkbaharın don döneminden 6 ila 8 hafta önce kapalı alana veya saksılara ekebiliriz. Çoğu durumda, lahana yetiştirmek için uygun sıcaklık 12-23 ° C derecedir. Bitkilerimiz 3-4 yaprak geliştirinceye kadar düzenli olarak sulama yapmamız gerekir. Bitkiler ekim işleminden 18-38 gün sonra dikime hazırdırlar. Bitkiler 3 yaprak geliştirdiklerinde ve 10-13 cm boyunda olduklarında, onları tercih edilen bir yere dikebiliriz. Deneyimli çiftçiler, bitkinin yoğun güneş ışığına maruz kalmasını önlemek için genellikle bulutlu bir günde lahananın dikim işlemini yaptıklarını belirtmişlerdir. Hangi yetiştirme yöntemlerini uyguladığımızın önemi olmadan, her zaman düzenli sulama gerekir. Daha önce de belirtildiği gibi, toprağı nemli tutmak, iyi gelişmiş ve sağlıklı bitkilerin anahtarıdır. 

İyi bir büyüme sağlamak ve verimi en üst seviyeye çıkarabilmek için çiftçiler aşağıdaki faktörleri inceleyebilirler.

  • Tohumluk miktarı: hektar başına 250-400g tohum.
  • Hektar başına bitki sayısı: 20000-40000 bitki.
  • 1 hektar = 10.000 metrekare.
  • Bitkiler arasındaki mesafe normalde 40-70 cm olmalıdır. Sıralar arasındaki mesafe normalde 60-90 cm olmalıdır. Unutmayın ki bu rakamlar, lahana başlarında istenen boyuta bağlı olarak değişmektedirler. Bitkiler birbirine ne kadar yakın olursalar, ürettikleri başta o kadar küçük olur.
  • Çoğu zaman, lahana bitkileri olgunlaştığında sulama işlemini azaltmak faydalı olur. Aşırı sulama, lahananın hızla büyümesine ve devamında başlarda yarılmaya neden olduğu bildirilmiştir.
  • Çiftçiler, gelişen ve sağlıklı bitkiler yetiştirmek için uygun bir plan yapmalıdırlar, bu planı yapabilmek için yerel lisanslı ziraat mühendisine danışarak tavsiye alabilirler.

Lahananın Gübre istekleri

Herhangi bir gübre uygulamasından önce toprak analizi yapmak çok önemlidir. En güvenli yol, toprağın besin profilini bilmektir. Lahananın büyüyebilmesi, maksimum büyüme sağlamak ve verimi en üst seviyeye çıkarmak için organik maddece zengin olan topraklara ihtiyaç vardır. Bazı lahana yetiştiricileri, ekim işleminden iki hafta önce iyi yanmış bir gübre uygular ve toprağı sürerler. Ayrıca, genç fidelerin dikim işleminden iki veya üç hafta sonra gübreleme uyguladıklarını bildirmişlerdir. Herhangi bir gübre uygulamasından önce lahana bitkilerinin boyca gelişmiş olmaları önemlidir. 

 

Çoğunlukla, damlama sulama ve fertigasyon uygulanır (sulama sistemine enjekte edilen ve suda çözünen gübreler ile gübreleme). Alternatif olarak, topraktan gübreleme uygulanır. Genel olarak, deneyimli çiftçiler, granül formunda azot (N), potasyum (K) ve fosfor (P) gibi temel besinler içeren ve iyi dengelenmiş gübre önerirler. Bu gübreleri N-P-K 10-10-10 veya 10-3-3 şeklinde uygulayabiliriz. Granül formundaki gübreler toprak yüzeyine serpilir ve bu işlemin devamında sulama uygulayabiliriz. Granüllerin genç bitkilerle temas etmemeleri çok önemlidir, çünkü bitkileri yakma riski vardır.

Ancak, bunlar genel olarak uygulanan kalıplardır ve kendi araştırmanızı yapmadığınız sürece bunları takip etmeniz önerilmez. Çünkü her alan farklıdır ve dolayısıyla farklı ihtiyaçları vardır. Toprak analizi yaptıktan sonra lisanslı bir tarım uzmanına danışmanız tavsiye edilir. 

Lahananın Zararlıları ve Hastalıkları

Yetişme mevsimi boyunca, lahana çeşitli zararlılara ve hastalıklara karşı hassastır. Çok fazla haşere çeken bir bitkidir. Bitkilerin düşmanlarını tanımak ve onları kontrol edebilmek için çevre dostu bir yaklaşım oluşturmak gerekir. Lahana zararlılarının ve hastalıklarının uygun şekilde kontrol edilmeleri için yerel lisanslı bir tarım uzmanına danışabilirsiniz. En yaygın lahana zararlıları ve hastalıkları aşağıda belirtilmiştir. 

Zararlılar

Küçük veya Büyük Lahana Beyaz Sineği. Bu böcekler yumurtalarını lahana yapraklarının alt kısmına bırakırlar. Larvaları ortaya çıktığında yapraklarla beslenirler.

Yaprak bitleri. Lahana yaprak bitlerinin rengi gri-yeşildir ve kolayca tespit edilemezler. Genelde yapraklarla beslenirler.

Güvercinler. Güvercinler ve diğer küçük kuşlar, bitkilerin yanına uçmayı ve genç bitkilerle beslenmek için onlara saldırmayı severler. 

Hastalıklar

Alternaria yaprak lekesi. Alternaria türlerinin neden olduğu bir fungal hastalıktır. Fidelerin ve eski bitkilerin köklerinde koyu lekeler ve yapraklarında  kahverengi lekeler oluşur. Hemen müdahale edilmezse, virüslü yapraklar sararır ve devamında dökülürler.

Siyah damar çürüklüğü. Xanthomonas campestris’in neden olduğu bakteriyel bir hastalıktır. Bitkinin yüzeysel kısımlarını enfekte eder.

Mildiyö. Bu hastalığa Peronospora parasitica neden olur ve yaşlı yapraklarda nekrotik lekeler oluşur. 

Zararlılar ve Hastalıklar ile Mücadele  

Zararlılar ve hastalıklar ile mücadele etmenin en iyi yolu müdahaleden önce önlem almaktır. Lahana yetiştiricileri, aşağıda belirtilenleri dikkate almalıdırlar. 

  • Sertifikalı tohum kullanımı gerekir.
  • Yerel hastalıklara dayanıklı çeşit ve melezlerin kullanımı gerekir.
  • Bitkilerimizi kaplayacak şekilde fileler yerleştirmek, lahanayı bazı zararlının saldırısından koruyabilir.
  • Aşırı gübre uygulamasından kaçının.
  • Tel örgü, lahana bitkilerini güvercin saldırılarına karşı koruyabilir.
  • Tırtıl ve larvaları elle sıkmak ve bunları bitkilerden dikkatlice çıkarmak bazı durumlar için çözüm olabilir.
  • Alternaria yaprak lekesi hastalığını önlemek için, hasattan sonra tarlada kalan kalıntıların toplanması ve tarladan uzaklaştırılması önerilir.
  • Ekim nöbeti, zararlıları ve hastalıkları doğal yöntemle kontrol etmek için uygulanabilir. 

Lahana Hasadı

 

Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır. Dikim işleminden 55 gün sonra hasat edilebilen çok erkenci çeşitler de vardır. Bazı geççi çeşitler dikim işleminden yaklaşık 95-105 gün sonra olgunlaşır. Lahana bitkilerimizi hasat edeceğimiz zaman bitkinin çeşidine bağlıdır. Sıkı, sert bir baş oluşturduktan sonra birkaç hafta daha tarlada kalması gereken bazı lahana çeşitleride vardır. Bunun aksine, bazı çeşitlerin olgunluğa ulaştıktan hemen sonra hasat edilmesi gerekir. 

Lahana Hasadı ile ilgili önemli bilgiler şunlardır:

  • Hasat, lahana tam boyuna ulaştığında yapılmalıdır.
  • Lahana, başı sert ve tam olarak oluştuğu zaman hasada hazırdır.
  • Lahana başının sıkılığını düzenli aralıklarda kontrol etmeliyiz. 12 cm boyutuna ulaştığında, sıkılığını test etmek için başı sıkabiliriz.
  • Lahana başlarının yarılmaya başladığını fark edersek, gecikmeden hasat etmeliyiz.
  • Lahanayı, baş tabanından keskin bir bıçakla kesebiliriz.
  • Büyük ticari lahana tarlalarında, traktörlere monte otomatik makinelerle hasat yapılır. Bu makineler, bitkileri platform kullanarak topraktan çıkarır. Böylece, bitki tamamen imha edilir. Toprak, taş ve lahanalar, lahanaların sonunda yabancı maddelerden temizleneceği bir ağın üzerine aktarılır.
  • Hasattan sonra, lahanaların gölge bir yerde muhafaza edilmesi gerekir.
  • Çoğu durumda, lahanayı depolamak için uygun sıcaklık 0-4 ° C derecedir. Genel bir kural olarak, yaklaşık % 95 nem oranına sahip olan soğuk ve nemli bir yere ihtiyaç vardır.

Hektar Başına Lahana Verimi

Ortalama olarak hektar başına lahana verimi 30-70 tondur. (1 ton = 1000 kg ve 1 hektar = 10.000 metrekare olduğunu unutmayın). Çiftçilerin hektar başına 80 ton verim bildirmiş oldukları durumlarda vardır. Tabii ki, bu kadar yüksek verim birkaç yıl boyunca yapılan uygulamalar ile deneyimli çiftçilerin elde edebileceği bir verimdir. 

Lahana yetiştirmekte deneyimli misiniz? Lütfen deneyiminizi, yöntemlerinizi, uygulamalarınızı ve taktiklerinizi  aşağıda bulunan boşluklar da paylaşın. Eklediğiniz tüm içerik kısa zamanda tarım uzmanlarımız tarafından incelenecektir. Onaylandıktan sonra Wikifarmer.com’a eklenecek ve dünyadaki binlerce yeni ve deneyimli çiftçiyi olumlu yönde etkileyecektir.

Kaynak : https://wikifarmer.com/tr/lahana-nasil-yetistirilir-lahana-ekimi-bakimi-ve-yetistiriciligi/
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.